1. Uge i USA 2017

1. dag fredag 24/3. Billund-New York.
Gnidningsfri rejse.
Tidligt hjemmefra mod Billund, med kort stop for køb af morgenbrød ved bageren i Hårby. Denne blev indtaget inden sikkerhedstjek i lufthavnen, efter bilen var langtidsparkeret.
Der var et par timer, inden vi med Brittish Airways fløj til Heathrow i London. De små flyvninger er efterhånden uden service, hvis ikke man betaler, så fint nok vi havde fået spist inden.
I Heathtrow havde vi et forholdsvis presset ophold, på kun godt en time til at skifte fly. Så vi fik lov at smutte gennem ekspres linjen og selvom vi ikke skulle skifte terminal, men alligevel med tog ud til finger c, hvor vi skulle flyve videre. Det gode ved det tætte ophold, er jo at tiden går hurtigt om man er af sted igen.
Med en 747 Jumbo mod JFK.
Selve turen gik fint, vi havde ok pladser i midtergangen – betjeningen i Brittish Airways var fin, maden ikke noget specielt. Det var den korteste tur vi endnu har haft mod USA – kun 6½ time tog det, så ganske godt.
Immigration, der godt kan være træls tog kun lidt over ½ time.
Vi havde valgt bare at tage AirTrain og Subway til vores hotel på Manhatten, hvilket er billigere, men lige her kunne det godt have betalt sig at ofre lidt mere på taxi eller Limo. Det tog næsten to timer inden vi var på vores hotel i Chinatown. Gennem en stor del af Long Island, Brooklyn og over bro til Manhatten, var det en ok tur, hvis man ikke var træt.
Selve hotellet er ok, værelset med god plads. (Desværre viser det sig her til morgen lokal tid lørdag, at morgenmads lokalet er under ombygning, så man ikke kan sidde og spise der – lidt træls men går nok)
Efter vi lige havde lagt vores ting på plads, gik vi ud og fik aftensmad, lige rundt om hjørnet, på en fin vietnamesisk restaurant, hvor der var travlt – god betjening, nogenlunde mad.
Så var det retur og vi var alle meget trætte og faldt hurtigt i søvn. ca. 22.00 lokal tid (5 timers forskel lige nu – der er sommertid i USA allerede).
Ikke mange billeder vi har fået taget endnu -men det kommer nok (regner med pigerne lægger nogle op her)

2. dag lørdag den 26/3.

Rundt i The Big Apple.

Som altid de første dage i USA fik vi fordel af tidsforskellen. Vi var oppe og friske allerede inden 6.00.

Vi ville hurtigt ned og have morgenmad, men her mødte vi en mindre skuffelse. Grundet ombygning på hotellet, var det ikke muligt at sidde og spise maden dernede, men vi blev nødt til at tage den med på værelset. Ikke særlig praktisk, eftersom der kun er to små borde og en stol ud over sengene.

Nuvel det gik alligevel.

Vi var tidligt klar, vejret i New York var overskyet og køligt fra morgenstunden. Vi tog subwayen op til 42nd St., hvor vi skulle hente vores New York Pass, som vi havde bestilt og betalt hjemmefra. 3 dages brug. Da vi havde fået dem tog vi vores første tur, med Big Bus Uptown på en 2 timers tur rundt om Central Park og op gennem Harlem mm. Undervejs fortalte guiden i bussen og de mange ting vi så. Vi kom forbi New Yorks mest brugte Subway station og største busstation (7000 busser dagligt – gad vide hvor lang tid der går, før end der har været så mange gennem Dyreborg!). Langs Central Park forbi mange musseer osv. Gennem Harlem, der har ændret meget karakter siden 70´erne.

Da vi stod af ved den sydlige del af Central Park, gik vi nogle gader sydover, kom forbi Trump Tower, med stort politiopbrud.

Hen til Rockefeller Center, hvor vi tog op på “Top of the Rock” med fin udsigt over byen. Solen begyndte at skinne og skyerne lette en smule.

Tilbage på 42nd. St. gik vi i Madame Tussuads Voksmuseum. Også Ok.

Allerede her havde vi været på forlystelser der dækkede det meste af prisen på Passet.

Så gik turen ned til Grand Central Station. Efter sigende USA´s største togstation med over 100 spor. Her så vi forøvrigt Meyers Bageri, med thebirkes og “ryebread” til enorme priser.

Da vi var færdige her, var vi lidt brugte og besluttede os for at tage hjem ad mod vores hotel Vi tog igen en Big Bus, så vi fik kombineret transporten med oplysninger om hvor vi tog forbi (med New York Pas var det gratis i to dage at hoppe på og af de forskellige busser og linjer.

På hotellet fik vi et kort hvis, inden vi ville ud og spise aftensmad. Vi blev enige om kun lige at gå et par blokke op i Little Italy, hvor Malene på nettet havde fundet en god mulighed. Dette var rigtigt, mange mennesker og god mad.

 

Men da vi gik derfra var vi ved at være rigtig trætte, så vi tog hjem og faldt hurtigt i søvn, fyldt af mange oplevelser, selv om klokken ikke var meget mere end 22.00

3. dag søndag den 26/3.
Museum og parade.
Igen tidligt oppe. Grundet den lidt trælse mulighed for at sidde og spise, besluttede vi os for at tage ud og spise morgenmad på en gammel kending Dennys 🙂
Så vi tog en bus nogle blokke sydpå, for at se om Lumber Jack slam, stadig var et overdådigt morgenmåltid 😉 Stadig som i “gamle dage”.
Med Subway op til Midtown, W79th st.ved Central Park igen. American Museum of National History, hvor vi så dinosaurer, en stor blåhval kopi hængende ned fra loftet, historie om forskellige tider og folkeslag med meget mere. Efter nogle timer og meget gåen rundt, gik vi ud og tværs gennem Central Park til den østlige side, hvor der var stillet op til en kæmpe parade, hvor vi også brugte en del tid. Det var den græske befolkning i USA, der fejrede deres land. Spændende og sjovt, men også koldt. Der er ikke meget varme i luften pt. her i New York, noget koldere end hjemme 🙁
Efter at have fået varmen med en frokost på en hyggelig lille restaurant, skulle vi lige prøve Airean Tram fra Øst Manhatten til Rosevelt Irland. En svævebane ud over floden og tilbage igen.
Tilbage til hotellet, efter megen traven omkring var vi rigtig trætte, så vi besluttede kun at gå ud i nabolaget igen til aften og spise. Pigerne nåede dog lige op og træne i motionsrummet på hotellet forinden.
Vi var efter aftensmaden helt færdige og gik hjem, hvor vi lige nu sidder og ser lidt tv, surfer på nettet, opdaterer her på siden og er klar til en tidlig sengetid igen. I morgen er planen den sydlige del af Manhatten.
4. dag Mandag den 27/3.
Regnvejr og refleksion.
Aaagh – vejret i New York viste sig ikke fra sin bedste side fra morgenstunden, der var silende regn.
Vi hentede morgenmad som vi indtog på værelset, mens vi trak det lidt. Vi fik mulighed for en tur i hotellets meget sparsomme motionscenter, inden vi tænkte vi hellere måtte komme af sted og ud og opleve noget.
Vi tog metroen til One World Trade center. På det tidspunkt var der meget regn, så det var fint at tage en tur på museum.
Vi gik i National 9/11 memorial over de forfærdelige angreb den 9. september 2001.
Det var en fin tur – men også en der gør en reflekterende og tankefuld. Da det er en memorial, er der f.eks. et rum, hvor samtlige navne på de døde i forbindelse med angrebet, bliver læst op og der fortælles om dem. Der er temmelig tavst derinde.
Derudover er der gode beskrivelser og selve dagens hændelser, men også om håbet og ønsket om at bygge op igen, med det nye Freedom Tower.
Efterfølgende ville vi tage en tur med Circle Line ud forbi frihedsgudinden (vi ville ikke derud, det havde vi været i 2008), men de sejlede ikke i dag.
Det var blevet tørvejr og opklaring, så I stedet besluttede vi at tage helt ned sydpå, for at tage færgen over til Staten Island. Her kommer man også ganske tæt på og får tilsvarende et fantastisk view over Manhattans skyline. Vi var også med den i 2008 – mest utroligt i disse tider, hvor vi hjemme vender hver en krone, og hvor vi i Borgerlisten (lidt politisk propaganda), har et ønske om gratis busser i kommunen, så er disse færger der sejler hver ½ time og ned til hver kvarter i myldertiden – fuldstændig gratis!! (der er forøvrigt plads til flere tusinde passagerer).
Det var efterhånden sidst på eftermiddagen og Malene havde noget ondt og ønskede ikke at gå mere, så vi tog hjem på hotellet for et hvil på 1 times tid.
Senere tog vi igen metro et par stop ned til Brooklyn Bridge, hvor vi gik over til Brooklyn. Hvilket syn med alle skyskraberne bag os i aftenlys – hele turen værd 🙂 Der blev taget nogle billeder.
Da vi var kommet over, fandt vi et meget anbefalet burger sted fra Tripadviser med udsigt over Manhattan; Shake Shack, hvor vi fik lidt mad og shakes.
Da alle var trætte tog vi en taxi tilbage til hotellet og her fik vi vores første længere snak med en, der forklarede hvorfor han mente mange stemte på Trump ved valget – ikke nødvendigvis fordi det lød som han selv gjorde det, men han kunne godt forstå en arbejder i Nebraska, der ser hans fabrik flager ud og han derefter kan være heldig at få arbejde til den halve løn, fordi der er mange om buddet, stemmer på en der lover at straffe virksomheder der flytter. Han havde flere eksempler endnu. En god snak, selvom vi jo sagde at vi i Europa ikke kan lide ham og er bange for hvad der sker. “Europeans are scared of everything!” 🙂 – svarede han til det.
Hjemme gik vi hurtigt til ro – godt trætte , derfor der ingen opdatering var før nu.
Alle reakt
5. dag. Tirsdag den 28/3.
“On the road again!”.
I dag er det tiden vi skal videre og turen sådan starte for alvor (road Trip er jo når vi kører 😉
Regn igen fra morgenstunden i New York – hvis det var pga. godt vejr og solskin vi ville afsted, skulle vi nok have blevet hjemme.
Efter morgenmad og en tur i motionsrum, fik vi pakket vores ting samme i de 4 store og 4 små kuffertter.
Tjek ud og bus til World Trade Center, hvor vi tog PATH (metro mod Jersey), under Hudson River og over til Jersey City.
Her fik vi vores bil – en hel ny Ford Escape, dejligt – og kom af sted. Det regnede stadig pænt, så med den megen trafik ud af New York området og sydover mod Philadelphia, gik det ikke så hurtigt. Vi tog derefter vestpå og landede efter nogle holdt undervejs i Amish Land. Folk i hestevogn blander sig på vejene med bilerne.
Her er vi blevet indlogeret på det bedste hotel set længe 🙂 og taler allerede om at vi måske vil blive to dage i stedet for at køre videre i morgen, nu må vi se.
Opdateringen er for første gang lavet her i løbet af dagen. Klokken er nu 19 lokal tid, vi har lige nydt en kop kaffe ved pejsen i hotellet, mens Anika er nede og træne og om lidt skal vi ud at spise på et af de lokale steder, så resten af dagens opdatering kommer ved førstkommende lejlighed.
Vi kørte ud for at spise ved 8-tiden, og her opdagede vi at vi var kommet ud på landet. Vi havde set en annonce for en restaurant vi ville prøve; Millers – men da vi havde kørt de 5-6 km ned til Highway 30 hvor den er, var den lukket ! kl. 20.00 i USA 😉
Så kørte vi videre, og selvom vi talte om ikke bare tage den første mulighed, endte vi alligevel med dette, da vi på H 30 så en gammeldags Dinner. Here var de også ved at gøre klar til at lukke ned, men vi nåede at få en gang rigtig truckermad ❤
Igen tidligt trætte, så vi kørte tilbage til hotellet, hvor vi fik en kop kaffe, inden vi gik til køjs. — drak en kop kaffe sammen med Malene Mia Skafte Andersen og Steffie Andersen her: AmishView Inn & Suites.
6. dag. Onsdag den 29/3. Bird In Hand Pa.
På rejse tilbage i tiden.
Efter en skøn aften, var vi alle enige om at vi gerne ville blive endnu en dag på dette skønne hotel i de dejlige omgivelser. Så efter lidt forhandling i receptionen, fik vi et tilbud på en overnatning mere, der var tilfredsstillende. Så vi kunne udforske Lancaster området, se på Menoit og Amish folk, samt slappe af!
Et overdådigt morgenmåltid blev indtaget og vi fik tid til at vaske lidt tøj.
Derefter gik vi hen på nabo grunden, hvor der var ture med Buggy Rides (hest med vogn) rundt i Amish området. Vores guide Levy, fortalte om hvor der boede Amish og Menoiter, hvor deres butikker var, hvor der var skoler, der blev lavet møbler, værktøj mm.
Samt om deres samfund, mens han også svarede på vores spørgsmål. En spændende og tankevækkende tur.
Lidt info; Amish er ikke mod eksempelvis elektricitet, men de er modstander af moderne teknologi og vil ikke være slaver af denne.
Derfor har de ikke biler, men må godt køre med andre.
De har måske en fælles traktor, men den bliver ikke brugt til at pløje, men kun til trække maskiner. Arbejdet i marken er med hest og muldyr.
De har vaskemaskiner, men ikke tørretumbler. De fleste maskiner drives via en diesel generator.
De har fællesskaber/koorportiver til at fabrikere og sælge varer – frugt mm.
Levy fortalte om en familie med en stor gård, der havde 100 køer. De to ældste børn, en pige på 14 og en dreng på 12 hjalp faren, så en dag typisk er således; Op kl. 5.00 hvor de 60 af køerne bliver malket af de tre. 7.00 er de færdige, hvorpå de går ind i huset og moren har vækket de små og lavet morgenmad. 7.15 er der tid til bøn mm. inden børnene går i skole, hvor de starter kl. 8.00. Her er de til 15.30, hvor de går hjem og har lidt tid til forskellige gøre mål, inden de kl. 17.00 igen skal malke de 60 køer. Når de er færdige kl. 19.00 er der tid til aftensmad og kl. 20.00 er børnene i seng.
Vores piger synes det lød hårdt.
I Lancaster County er der ca. 30.00 Amish, der er ca. 300 skoler, der alle er en enkelt bygning, med godt 30 elever i hver!
Der er ialt ca. 300.000 Amish i Nord Amerika, fordelt på de 29 stater, samt Canada.
Efter denne undervisningstur, tog vi tilbage til hotellet og fik lidt kaffe.
På hotellet kom vi forøvrigt i snak med en ældre herre, som vi mødte i elevatoren, han lyttede meget til os, og kunne høre vi var danskere. Han havde 25 gange besøgt Danmark og gået Hærvejsmarch. Kunne også tale lidt dansk – sjovt med disse små oplevelser, man har rigtig mange af på tur.
Senere kørte vi en tur i bil ind til Lancaster, og så på hele området. og fik handlet lidt ind.
Tilbage tog pigerne i motionscenter og en tur i den lækre pool, mens vi gamle gik endnu en tur rundt i nær området, og besøgte nogle af deres specielle butikker, samt fik taget lidt billeder.
Vi tog derefter ud og spiste aftensmad på den restaurant, hvor vi ikke nåede ind i går, inden vi igen tog hjem og hurtigt i seng.
endnu en begivenhedsrig dag er slut.
(Ingen kort over dagens køretur, da alle var rundt i området omkring Bird in Hand, men det blev alligevel op mod 100 km.)
rute 28 marts
7. dag. Torsdag den 30/3.
Gennem bjerge og dale.
Da vi i går valgte at tage en ekstra overnatning i Amish land, vidste vi godt at der til gengæld bliver noget længere ture de næste par dage, da vi jo skal være i Rochester Hils Mi. fredag.
Efter en tidlig svømmetur og morgenmad (hvor vi igen fik en kort snak med den ældre herre fra i går), fik vi pakket bilen og tog af sted.
Dagens første mål, var stedet hvor den 4. fly fra tragedien den 9. september 2001 var styrtet ned, Shanksville Pa.
Men inden vi kom så langt (ca. 250 km.), var vi gennem en del af det varierede landskab der er her i den sydige del af Pennsylvanien. Små bjerge på omkring 1000 m, samt dale indimellem. Stejle veje og små landsbyer. Interessant, ikke mindst at se vi nu var kommet ud i “Land USA” for alvor. Skilte fra valget med Trump/Pence i haverne, store reklameskilte med “Congratultions to you who voted for Trump”, samt flere med “Support Coal, get Obama out”. For os danskere endnu en gang uforståeligt og deprimerende, men som vi talte med vores taxa chauffør om forleden, er der mange her i stål og kul bæltet, der denne gang har set Trump som eneste mulighed, i en tid med arbejdsløshed og angreb på de klima tunge industrier de seneste år.
Vi kom frem til Fligth 93 memorial og fik en interessant gennemgang af dette flys skæbne den specielle dag.
Som de fleste ved, er der lavet en spillefilm om hvad der skete, ud fra telefon opkald mm, fra flyet.
Fligth 93 var det 4. fly der blev kapret, og meningen fra terroristerne var at det skulle flyves ind i enten det hvide hus, eller Capitol Hill i Washington (kongressen).
Efter flyet var kapret, havde flere af passagerer og besætningsmedlemmer hørt om de to fly, der allerede var fløjet ind i World Trade Center og besluttede at forsøge at generobre cockpittet. Få minutter efter de startede forsøget og kom ind, styrtede kaprerne flyet til jorden på en mark nær Shanksville lidt uden for Pittsburgh.
Flyet blev fuldstændig smadret og alle ombord døde umiddelbart. Efter kort tid gik det op for hele USA, at passagerne måske havde reddet landet for en endnu større katastrofe og de blev alle tildelt kongressens fortjenstmedalje.
Det er en hjerteskærende oplevelse, at høre de sidste ord fra telefon opkald fra de passagerer der var med.
Bagefter gik det igen gennem flotte områder, vi valgte med vilje at køre lidt uden om storbyen Pittsburgh, op nord på over statsgrænsen til Ohio, hvor vi nu sidder på et fint motel. Pigerne har lige været i poolen, vi sidder og opdaterer her, inden vi om lidt skal ud og have aftensmad.
Det har lige været kraftigt regnvejr og der meldes om fare for Thunderstorm.
I det hele taget er USA ramt hårdt. Der har været mange store tornadoer, nede ved Texas og Arkansas, med fare for at det de kommende dage vil sprede sig til Tennessee. Så vi må se om det løjer lidt af, inden vi have tænkt os at tage sydover.
Pigerne ville ikke med ud at spise til aften, så det var kun Malene og jeg, der lige gik over gaden til en mexicansk fast food restaurant, hvor vi fik en gang Buritos – ganske fint og noget bedre end da vi sidst var på Taco Bell.
Planen i morgen er at tage det stille og roligt de sidste små 400 km op til Susanne og Marco i Michigan. — her: Fairfield Inn & Suites by Marriott Warren Niles.